İŞADAMLARININ DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

 

Para Birimi: Avrupa Para Birliği’nin bir parçası olan İtalya’da 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren, ülkenin ulusal para biri olarak Liret’in yerine Avrupa Ortak para birimi Euro kullanılmaya başlandı. 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren 1 Euro=1936,27 İtalyan lireti sabit paritesinden Euro’ya dönüştürüldü. Temmuz 2002 tarihinde dönüşüm işlemi tamamlandı. 2004 yılı sonuna kadar İtalyan eski para birimi Liret’in İtalyan Merkez Bankası tarafından Euro’ya dönüştürülmesi mümkün bulunuyor.

Uluslararası piyasalarca tanınan her tür yabancı para için banka hesabı açtırmak mümkün. İtalya'da, özellikle son yıllarda kredi kartları yaygın biçimde kullanılmaya başlandı. Kredi kartları ile, kartı veren bankanın yanı sıra diğer bankaların kesintisiz hizmet veren bankomat makinelerinden para çekilebildiği gibi alış-verişte ödeme yapılabiliyor. Döviz cinsinden açılan hesaplar için çek kullanımı mümkün. Ancak, günlük perakende satın almalarda çek kullanımından ziyade nakit veya kredi kartı kullanımı daha yaygın. İtalya dışına döviz transferinde sınırlama yok. Ancak, işlemlerin yavaşlığı ve komisyon masraflarının yüksek olması dikkat çekiyor. Bankacılık sistemi çok ağır işlediğinden, Türkiye'ye para transferi oldukça gecikmeli olarak yapılabiliyor. Ayrıca, komisyon ve masraflar da yüksek seviyede bulunuyor.

 

Tatil Günleri: Ülke yılın büyük bir bölümünde Greenwich saat ayarının bir saat gerisinde bulunuyor. ABD’nin doğu kıyısı ile zaman farkı 6 saat ileri, Türkiye ile olan zaman farkı bir saat geri.


Çalışma saatleri hafta içi 5 gün. Bazı özel işletmeler cumartesi günü yarım gün çalışabiliyor. Çalışma saatleri hafta arası 09-13 ile 14-18 saatleri arasında. Bankalar ise, 08:30-13:30 ile 02:30-3:30 arasında hizmet veriyor.

İtalya’daki Büyükelçiliğimizin çalışma saatleri 09.00-12.30, 13.30-17.00 olarak düzenlenmiş durumda. Müşavirliğimizce de kural olarak bu saatler benimsendi. Ancak, İtalya'nın dış ticaretimizde ilk sıralarda yer alması ve faaliyetlerin yetersiz personel ile sürdürmeye çalışılması nedeniyle, bu saatlerin gayrı resmi olarak oldukça dışına taşılıyor.

Resmi Tatil Günleri:

1 Ocak: (Yılbaşı),

6 Ocak: (Epifania),

20-21 Nisan: (Paskalya),

25 Nisan: (Özgürlük),

1 Mayıs: (İşçi Bayramı),

2 Haziran ,15 Ağustos: (Assunzione),

1 Kasım: (Tüm Azizler),

8 Aralık: (Immacolata Concezione),

25 Aralık: (Noel) ve 26 Aralık: (Santo Stefano), her şehirde ayrı günlerde kutlanan bir günlük Aziz bayramı (Roma'da 29 Haziran)

(Ayrıca, İtalya'da yaz tatilinin yoğun olarak kullanıldığı Ağustos ayında, resmi dairelerin az sayıda görevli ile, çoğu özel işyerinin ise, keza pek az personelle çalıştığı veya tamamen kapandığı görülmektedir)

 

Kaynak: www.dtm.gov.tr

 

BAZI İPUÇLARI

 

Asla sürpriz yapmayınız...

İlk defa görüşülecek bir italyan şirketi ile görüşme yapmak için İtalya'ya randevu almadan gelindiğinde, iş ile ilgili olan kişiyi yerinde bulamama ihtimali unutulmamalıdır. Orada olsa bile, meşgul olabilir ve kendisinin orada bulunmadığını söyletebilir. Belki de gerçekten şehir veya ülke dışına çıkmıştır ya da tatildedir. Kuzey ve Orta İtalya'da randevuya çok önem verilmektedir. Randevu almak için önce telefon ile daha sonra bir fax ile onay alınmasında yarar vardır. Çünkü sözlü randevuların unutulma ihtimali olabilir.

 

Randevuya gelirken...

İngilizce, fransızca, ispanyolca ya da almanca bilmelerine rağmen İtalyanların büyük bir bölümü yabancı dile tam hakim değillerdir. Bu nedenle göruşmelere özellikle italyanca bilen bir mütercim tercüman götürülmesinde yarar vardir.

 

İtalya'daki herhangi bir randevu'ya gelindiğinde kendi şirketiniz hakkındaki bilgileri hazırlamaya ve yanlış beyanda bulunmamaya dikkat ediniz. Sirket ile ilgili verilecek bilgilerin araştırılacağını asla unutmayınız. Kendileri ile çalışabileceği güvenilir bir şirketin olduğunun kanıtlanması oldukça önemlidir. Şirketlerinin kimin vasıtasıyla bulunduğundan tutun da, neden kendilerini seçtiğinizi, şirketinizin kaç yıldır hizmet verdiğini, hitap ettigi sektörleri, Ticaret Odasına düzenli kayıt olup olmadığını, varsa şirketinizin sicil kaydını, İtalya ile veya başka yabancı ülkelerle daha önce çalışıp çalışılmadığını, çalışılmış ise; kimlerle çalışıldığı, üretim yapılıyorsa; ortalama üretim miktarını, kalitesini, yıllık cirosunu, vb soruların cevaplarına hazırlıklı olunmasını, tutulamayacak sözlerin verilmemesini tavsiye ederiz.

Aynı zamanda, istenmeyen sürprizlerle karşılaşmamak için çalışılması düşünülen italyan şirketinin sicil ve genel durumu hakkında üçüncü bir kaynaktan bilgi edinmeyi ihmal etmemekte yarar vardır.

 

İtalyanlarla çalışırken...

İhracatı yapılacak ürünlerin herhangi bir sebepten dolayı reddedilmesi nedeniyle hayal kırıklığına uğramak yerine, ürünlerin Avrupa standartlarına uygunluğunun önceden kontrol edilmesi, ihraç edilecek malın pazarlanabileceğinden yüzde yüz emin olunmadan ve ülkedeki ilgili kanunlar hakkında ayrıntılı bilgi edinilmeden harekete geçilmemesi tavsiye olunur.

 

Fuar ziyaretine gelmeden önce...

İtalya'daki fuarların tamamının herkese açık olmadığını unutmayınız. İlgilenilen fuara, gezme amacı ile bile olsa, içeriye girilip girilemeyeğinin mutlaka İtalya'ya gelinmeden önce öğrenilmelidir. Bir çok fuarlara giriş kartı ile girilmektedir. Bu giriş kartları başvuru yapanların adreslerine postalanmakta veya giriş kapısındaki listeden kontrol edilerek verilmektedir. Giriş kartı olmayan şirket temsilcisinin, şirketin konusu ile ilgisi olmayan fuarlara girememe ihtimali gözardı edilmemelidir.

 

Ağustos ayını unutunuz...

Temmuz ayının başlaması ile birlikte tatil psikolojisine giren İtalyanların tamamına yakını, Ağustos ay boyunca işlerini bırakarak tatile çıkarlar. Tatile çıkamayanlar ise tatile gidememenin verdigi eziklikle görevlerini tam manasıyla yapamazlar. Eylül ayı ise, tatil mahmurluğunun atıldığı aydır. Tatilden yeni dönen İtalyan bu ayda da psikolojik olarak kendisini hala tatil dönemi içerisinde hisseder. Temmuz ayı ise tatile hazırlık ayıdır ve çalışma bakımından Eylül ayına benzer.

 

Otelinizi son dakikaya bırakmayınız...

''Nasıl olsa orada bir oda bulurum'' diye düşünülmemelidir. İtalya, yaz ve kış, dünya'nın en fazla turist çeken ülkelerinden birisidir. Ayrıca, ülkenin önemli kentlerinde organize edilen fuar dönemlerinde otel doluluk oranı % 100'lere varmaktadır. Italyanlar dahi kendi ülkelerinde seyahat ederken veya tatile çıkarken beklenmeyen durumlarla karşılaşmamak için en az üç ay önce rezervasyonlarını yaptırırlar. Son dakikada şans eseri bulunan oteller, hem iş adamı hem de turist için bir çok bakımdan dezavantajlı olabilir.

 

İtalyan dostunuza bir tebrik kartı atmak isterseniz...

Noel bayramı İtalyanlar için en önemli bayramdır. Aralık ayının ikinci veya üçüncü haftasında yollanacak bir tebrik kartı ile hem Noel bayramlarını (Natale) hem de Yılbaşılarını (Capodanno) kutlayabilirsiniz.

 

ItalyaOnline.Net/Business